Σημαντική δημοσίευση της ομάδας του Αναπλ. Καθηγητή κ. Α. Χατζηγεωργίου του Εργαστηρίου Φυσιολογίας στον τομέα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Σημαντική δημοσίευση της ομάδας του Α. Χατζηγεωργίου του Εργαστηρίου Φυσιολογίας στον τομέα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος με τη συμβολή του pMED-GR και αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μοριακή Βιοϊατρική»

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη σημαντική δημοσίευση του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με τίτλο «Integrated omics analysis for characterization of the contribution of high fructose corn syrup to non-alcoholic fatty liver disease in obesity», στο Metabolism, ένα από τα πιο έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον τομέα του Μεταβολισμού. Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Αναπλ. Καθηγητή Α. Χατζηγεωργίου ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιροπιού καλαμποκιού (High fructose corn syrup, HFCS) και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) στην παχυσαρκία. Μέσω μιας συνδυαστικής ανάλυσης δεδομένων “omics”, η ομάδα κατάφερε να αναδείξει συγκεκριμένες μεταβολικές οδούς που επηρεάζονται από την κατανάλωση του HFCS και παράλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της NAFLD.

 

Το HFCS είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά και έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της NAFLD. Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν αυτή την παθοφυσιολογική διαδικασία δεν έχουν χαρακτηριστεί πλήρως. Η προσέγγιση των ερευνητών συνδύασε υψηλής ανάλυσης πρωτεομικά, λιπιδομικά και μεταβολομικά πειράματα, αποκαλύπτοντας ότι το HFCS συμβάλλει σημαντικά στην επιδείνωση της ηπατικής στεάτωσης και τον φαινότυπο της NAFLD κατά την παχυσαρκία, μέσω αυξημένης δραστηριότητας του κυτταρικού μηχανισμού της de novo λιπογένεσης (DNL) και της υπερλειτουργίας του κύκλου κιτρικού οξέος (TCA cycle), συνοδευόμενες από επιδείνωση της ηπατικής αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν το πολύπλευρο βιολογικό υπόβαθρο της επίδρασης του HFCS στο ήπαρ και αποτελούν βάση για περαιτέρω μεταφραστική έρευνα και τον εντοπισμό μοριακών στόχων για την ανάπτυξη θεραπευτικών παρεμβάσεων στην NAFLD.

 

Ο Γρηγόριος Παπαδόπουλος και η Αίγλη-Ιωάννα Λεγάκη (υποψήφιοι Διδάκτορες στην ομάδα του κ. Χατζηγεωργίου στο Εργαστήριο Φυσιολογίας) είναι οι δύο ισότιμοι πρώτοι συγγραφείς (equal first authors) αυτής της μελέτης. Σημειώνεται ότι και οι δύο αυτοί νέοι ερευνητές είναι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μοριακή Βιοϊατρική» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΚΕΒΕ “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”. Η πραγματοποίηση της μελέτης ήταν το αποτέλεσμα μία ισχυρής συνεργατικής προσπάθειας με συμμετέχοντες επιστήμονες από τα Εργαστήρια Βιολογίας και Βιολογικής Χημείας Ιατρικής ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ, το Εργαστήριο Παθολογοανατομίας του ΠΓΝ Αττικόν και το Πανεπιστήμιο Δρέσδης Γερμανίας. Καθοριστικής σημασίας για την διεκπεραίωση αυτής της ερευνητικής εργασίας ήταν η υποστήριξη από την ελληνική ερευνητική υποδομή για την Εξατομικευμένη Ιατρική «pMED-GR», η οποία με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο πρωτεομικών αναλύσεων της μελέτης συνέβαλε στην επιτυχή διεξαγωγή της έρευνας αυτής.

 

Η δημοσίευση αυτή αποτελεί αξιοσημείωτη συμβολή στον τομέα της έρευνας των μεταβολικών ασθενειών, συνδυάζοντας σύγχρονα πειράματα μοριακής Βιοϊατρικής και αναδεικνύοντας την δυναμική του Εργαστηρίου Φυσιολογίας στη διεξαγωγή τέτοιων μελετών.

 

Περισσότερες πληροφορίες

https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(23)00155-5/fulltext
https://physiology.med.uoa.gr/parexomenes-yphresies/ερευνητικά-εργαστήρια/xatzigeorgiou-antonis/
https://www.precisionmedicine.gr/
https://www.molecularbiomedicine.gr/